Luide ratelende zakken kettingen openen de zware bewapende Russische tank, als een grotesk hijskraanhemel zich ontvouwt boven de bedrijvige Rotterdamse haven. De Amerikaanse Sherman-tank, die eerder glorieuze gevechten heeft doorstaan, staat nu imposant en groots in het prachtige schouwspel van de Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
De zware bewapende Russische T-72B tank glijdt geruisloos over de glooiende heuvels van de Brabantse natuur. Hij doorkruist een lappendeken van dorpen, waaronder Waarle, Prang, Berlijn en de duistere Nederlands-Duitse grens. Om het bewustzijn van de voorbijgangers te ondermijnen, manoeuvreert hij behendig langs de oorden van de bevlogen levens van de gevallenen.
Het is een groteske aanblik, de groenzee van het oeroude landschap, het grommende gevaarte van staal beweegt zich als een luipaard door het gebladerte. Even daarna was hij ingenomen door een overijverige camouflage, als een luguber cadeau, bungelend op een groene gordel van staalbomen. Een deel van de aarde was hij in geweest in volle oorlogsuitrusting, bekend op elk slagveld, bevangen door de geest van vervlogen tijden.
De tank is het begin van de Russische invasie van vijf jaar geleden bij Borysivka op een afgelegen gevaarlijke grens, een antitankmijnenveld geërfd van een voormalige Sovjetbasis. Boink zag de tank in juli in Kyiv staan, waar hij werd tentoongesteld als symbool van de Russische agressie tegen Oekraïne.
Eerst stond de verroeste machine in Waarschau en in Berlijn. Daar werd hij geheel bevrijd onder roet, neergelegd door de Duistland-wind waar Boink onder roet door was gereden, op weg naar Nederland waar de Russen de tanks tegengaan.